Loader
0%

Саганаки със скариди

ff

Необходими продукти

  • 400 г сурови скариди
  • 200 г краве сирене
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 400 г домати на кубчета (от консерва)
  • 1 ч. л. риган
  • 1 връзка магданоз
  • 6 с. л. зехтин
  • 30 мл узо
  • 1/4 връзка пресен босилек
  • 1 щипка захар
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от скариди, сирене, домати
recipe-icon
Време 30 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 4 с. л. от зехтина. Овкусяват се с ригана и щом омекнат, се налива узото и се фламбира.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Сипват се доматите и около 150 мл вода, подправя се със сол, черен пипер и щипка захар, и се готви на слаб огън около 10 минути. Скаридите се почистват от черупките и вената, без да се махат главите.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Магданозът се наситнява, а сиренето се реже на кубчета. Магданозът се сипва в доматения сос, разбърква се, и отгоре се разпределят скаридите и сиренето.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Полива се с останалия зехтин и се пече 7 минути в загрята на 220 градуса фурна.
Поръсва се с наситнения босилек и се поднася.

4
icon

Добър апетит!