за тапенадата:
Патладжаните се разполовяват по дължина. От разрязаната страна с нож се правят прорези, така че да се получат ромбове. Осоляват се и се оставят да престоят 20 минути. След това се измиват и се подсушават. Намазват се с част от зехтина и се изпичат на грил.
Сърцевината на изпечените патладжани се изважда и се реже на едро. Овкусяват се със стрит на паста чесън, зехтин и сол.
Доматите се режат на кубчета. Овкусяват се със зехтин и сол. Доматите и сиренето се нарязват на едро, магданозът се накълцва.
В блендер се смилат чесънът, маслините, каперсите, аншоата, риганът, оцетът, зехтинът, сол и черен пипер на вкус.
Доматите, патладжанът, магданозът и сиренето се подреждат в чинии за сервиране. Гарнират се с тапенадата.