Loader
0%

Салата от домати и патладжани с тапенада

ff

Необходими продукти

  • 600 г розови домати
  • 2 патладжана
  • 2 скилидки чесън
  • 50 мл зехтин (студено пресован)
  • 1/2 връзка магданоз
  • 200 г прясно краве сирене
  • сол на вкус

За тапенадата

  • 150 г зелени маслини (без костилки)
  • 50 мл зехтин (студено пресован)
  • 2 филета аншоа
  • 30 г каперси
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 ч. л. риган
  • 1 с. л. светъл балсамов оцет
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от домати
recipe-icon
Време 40 мин.
recipe-icon
Трудност Начинаещи
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Патладжаните се разполовяват по дължина. От разрязаната страна с нож се правят прорези, така че да се получат ромбове. Осоляват се и се оставят да престоят 20 минути. След това се измиват и се подсушават. Намазват се с част от зехтина и се изпичат на грил.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Сърцевината на изпечените патладжани се изважда и се реже на едро. Овкусяват се със стрит на паста чесън, зехтин и сол.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Доматите се режат на кубчета. Овкусяват се със зехтин и сол. Доматите и сиренето се нарязват на едро, магданозът се накълцва.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

В блендер се смилат чесънът, маслините, каперсите, аншоата, риганът, оцетът, зехтинът, сол и черен пипер на вкус.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Доматите, патладжанът, магданозът и сиренето се подреждат в чинии за сервиране. Гарнират се с тапенадата.

5
icon

Добър апетит!