Шахматни сладки — Фантастико
Loader
100%

Шахматни сладки

ff

Необходими продукти

  • 600 г брашно
  • 3 яйца (размер М)
  • 140 г захар
  • 250 г краве масло
  • 3 с. л. какао
  • 2 с. л. тъмен ром
  • 2 ванилии
  • 1 щипка сол
  • 1 ч. л. канела
  • брашно за плота
  • 1 белтък за намазване
recipe-icon
Ястие от брашно, краве масло, какао
recipe-icon
Време 40 мин. (и 1 час и 30 мин. за охлаждане)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 30 бр.
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Маслото, захарта и ванилията се разбиват с миксер, докато се получи светъл крем. Едно по едно се прибавят яйцата, като продължава да се разбива.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

В брашното се прибавя щипка сол, изсипва се на два пъти в яйчено-маслената смес, като продължава да се разбива.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

После се замесва тесто с ръце.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Тестото се разделя на 2 части. Едната половина се овкусява с рома, канелата и какаото – трябва да стане тъмна на цвят. Двете половини тесто се завиват във фолио и се оставят за 1 час в хладилника. После се отделят по една четвърт от светлото и от тъмното тесто и се прибират в хладилника.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

От останалото светло и тъмно тесто се правят по 4 светли и 4 тъмни фитила с диаметър 1 см. След това с нож се притискат (линийка, сатър) така, че да се получи квадратен профил.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Заделеното в хладилника тесто се разточва на 2 правоългълника (светъл и тъмен) с дължината на фитилите. Намазват се с леко разбит белтък, за да могат да залепнат по-добре фитилите.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Фитилите също се намазват с разбит белтък. Върху всеки от правоъгълниците шахматно се подреждат по 4 фитила – 2 бели и 2 тъмни. Притискат се, след което се завиват с тестото, с помощта на хартията. Оставят се за 30 минути в хладилника, за да стегнат.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Тавата на фурната се покрива със силиконов килим или хартия за печене. Фурната се загрява на 160 градуса с включен вентилатор. Двете оформени теста се нарязват на парчета с дебелина от половин сантиметър. Бисквитите се подреждат една до друга в тавата (това количество пълни 2 тави). Пекат се 15 минути, или докато леко придобият загар.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

Оставят се да се изстудят, а най-вкусни са след 2 дни, ако се съхраняват в кутия. Издържат няколко седмици.

9
icon

Добър апетит!