Щрудел с ябълки и дюли — Фантастико
Loader
100%

Щрудел с ябълки и дюли

ff

Необходими продукти

  • 1 кг ябълки (сорт „Гала“)
  • 1 кг дюли
  • 200 г сушени череши (от сочните)
  • 150 г чаени бисквити
  • 100 г белени бадеми
  • 60 г краве масло
  • 50 г захар
  • 500 мл сироп от вишни и/или малини
  • 1 звездовиден анасон
  • 1 шушулка ванилия
  • кората от 1 лимон

 

за тестото:

  • 250 г брашно (+ за замесване)
  • 150 г краве масло
  • 50 г пудра захар за поръсване
  • 1 жълтък
  • 1 с. л. захар
recipe-icon
Ястие от брашно, захар, ябълки, дюли
recipe-icon
Време 2 часа
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 2 щрудела
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Дюлите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на кубчета. Заливат се със сиропа от
вишни и малини, добавят се анасонът, семенцата от разполовената шушулка ванилия,
шушулката и настърганата лимонова кора. Кипва се, готви се около 1 час и се охлажда.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Дюлите се прецеждат, шушулката и анасонът се отстраняват, а сиропът се запазва.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Ябълките се обелват, почистват се от семките и се режат на лодки. Заливат се с разтопеното
масло, поръсват се с 50 г захар и се пекат 30–40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с
вентилатор. Охлаждат се.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Ябълките и сушените череши се разбъркват с дюлите.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Бисквитите и бадемите се смилат.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Брашното за тестото се смесва с 2 с. л. разтопено масло, жълтъка, захарта, солта и 120 мл топла
вода, и се разбърква. Замесва се тесто. Намазва се с разтопено масло и се оставя да почине
поне за час.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Тестото се разделя на две части, всяка от които се разточва или дърпа.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Намазват се с разтопено масло, поръсват се с трохите от бисквити и бадеми, а отгоре се слага
от плънката с плодове.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

Завиват се и се прехвърлят в тава с незалепващо покритие.

9
}
Стъпка 10

Стъпка 10

Намазват се с масло и се поръсват с пудра захар. Пекат се 30–40 минути в загрята на 180
градуса фурна.

10
}
Стъпка 11

Стъпка 11

Охлаждат се и се сервират с пудра захар и със запазения сироп.

11
icon

Добър апетит!