Loader
0%

Скумрия с ароматна коричка

ff

Необходими продукти

  • 1,2 кг скумрия дребна (4 х 300 г)
  • 1/4 връзка магданоз
  • 4 стръка мащерка
  • 2 стръка босилек
  • 2–3 стръка риган
  • 4 филийки хляб
  • 50 мл зехтин (+ за намазване)
  • сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:

  • 600 г картофи
  • 200 г спанак
  • 50 г маринован артишок (в зехтин)
  • 40 г сушени домати (в зехтин)
  • скилидки чесън
  • 60 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от скумрия, картофи и спанак
recipe-icon
Време 45 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Рибата се почиства и се филетира. Подсушава се и се овкусява със сол и черен пипер. В тавата за печене се слага лист пергаментова хартия и се намазва със зехтин. Филетата се поставят в тавата с кожата надолу.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Хлябът се смила в блендер. Добавят се магданозът, мащерката, риганът, босилекът, зехтинът и сол, и се смила отново.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Рибата се покрива с ароматните трохи и се пече 12–15 минути в загрята на 200 градуса фурна, без вентилатор.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Картофите се обелват и се режат на кубчета. Сваряват се в подсолена вода (не бива да се разпадат). Спанакът се почиства и се накъсва.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Сушените домати и чесънът се накълцват, артишокът се реже на едро. Половината от зехтина за гарнитурата се загрява в тиган и в него се сотират доматите, чесънът и артишокът. Добавя се спанакът и се готви, докато намали обема си. След това се сипват картофите, налива се останалият зехтин и се запържват. Съдът се дърпа от котлона и гарнитурата се овкусява със сол и черен пипер.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Рибата се сервира върху гарнитурата.

6
icon

Добър апетит!