Солена торта с крем от сирене — Фантастико
Loader
100%

Солена торта с крем от сирене

ff

Необходими продукти

 

за блата:

  • 200 г брашно
  • 5 яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 2 малки тиквички
  • 1 скилидка чесън
  • 120 мл зехтин
  • 10 г бакпулвер
  • 1 стрък мента
  • 3 стръка босилек
  • сол на вкус

 

за крема:

  • 450 г заквасена сметана
  • 450 г цедено кисело мляко
  • 300 г крем сирене
  • сол на вкус
  • за зеленчуковата смес:
  • 200 г печени червени чушки
  • 1 домат
  • 3 моркова
  • 150 г зелени маслини без костилка

 

за билковата смес:

  • 1 връзка копър
  • 1 връзка босилек
  • 1/2 връзка магданоз
  • 50 г орехи
  • 1 скилидка чесън
  • 50 мл зехтин
  • сокът от 1 лимон
  • сол и черен пипер на вкус

 

за поръсване:

  • 1–2 настъргани моркова
  • 1/2 връзка магданоз
  • листа босилек
recipe-icon
Ястие от сирене
recipe-icon
Време час и 30 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 12
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се оставят да се отцедят. Яйцата за блата се разбиват до побеляване. Смесват се с киселото мляко, зехтина, наситнените босилек и мента, и с чесънa – стрит на паста.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

В купа се смесват сухите съставки за тестото – брашно, сол, бакпулвер. Двете смеси се съединяват и към тях се прибавят тиквичките.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Сместа се изсипва във форма за торта, на дъното на която има пергаментова хартия. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 35 минути. Оставя се, да се охлади и се разрязва напречно на три.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Цеденото мляко за крема се смесва със заквасената сметана и крем сиренето, посолява се, покрива се с фолио и се оставя в хладилник. Продуктите за билковата смес се пасират.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Маслините за зеленчуковата смес се нарязват на кръгчета, морковите се настъргват на фино ренде, доматът се обелва и месестата му част, заедно с чушките, се нарязват на кубчета.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Върху единия блат се поставя 1/3 от пасираните билки, после 1/3 от крема и върху него 1/2 от зеленчуковата смес. Така се подрежда цялата торта.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Oтгоре се покрива с крем. Оставя се в хладилник за около 2 часа, да стегне.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Поднася се, поръсена с настърганите моркови – отстрани и магданоз – в средата, а по страните се залепват листенца босилек.

8
icon

Добър апетит!