Loader
0%

Студен ягодов мус

ff

Необходими продукти

  • 1 кг ягоди
  • 1 1/2 ч. ч. захар
  • 2–3 с. л. лимонов сок
  • 1 пакетче желатин
  • 1 1/2 ч. ч. животинска сметана
  • 1 ванилия
  • 3 стръка мента
  • 100 мл животинска сметана за украса
  • 4 ягоди за украса
recipe-icon
Ястие от ягоди, сметана
recipe-icon
Време 4 часа и 30 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 8
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Ягодите се почистват и се смилат в блендер заедно с ментата. Прибавят се лимоновият сок и захарта и пак се смила. След това се прецеждат през цедка в купа. Ароматизира се с ванилията.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Желатинът се накисва в малко студена вода, да набъбне, след това се разтваря на водна баня. Смесва се с 1 ч. ч. от ягодовото пюре с телена бъркалка, за да се темперира. Сметаната се разбива на пяна и се смесва с ягодовата смес. Налива се и желатиновата смес.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

От хартия за печене се изрязват ленти, по-високи с два пръста от формите за крем брюле. Формите се мажат с олио и хартията се залепва по стените на съда от вътрешната страна.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Пълни се с ягодовата смес и се слагат във фризера за 3–4 часа. Когато са готови, мусът ще бъде поне два сантиметра над формата. Търси се ефекта на суфлето.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Мусът се изважда от фризера 10 минути преди да се сервира. Гарнира се с малко разбита сметана и свежи ягоди, разрязани на половинки.

5
icon

Добър апетит!