Loader
0%

Сусамени питки

ff

Необходими продукти

  • 3 ч. ч. брашно (+ за замесване)
  • 1 1/4 ч. ч. топло прясно мляко
  • 2 1/4 ч. л. суха мая
  • 1 1/2 ч. л. захар за маята
  • 1 ч. л. сол
  • 6 ч. ч. вода
  • 2 с. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. л. царевичен грис за качамак
  • 2 с. л. прясно мляко за намазване
  • 4 с. л. сусам
  • зехтин за намазване
recipe-icon
Ястие от брашно, сусам
recipe-icon
Време 1 час и 30 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 12 бр.
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

В млякото се разтварят маята и захарта. Оставя се, маята да шупне.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

В голяма купа се смесват брашното и солта. Налива се и шупналата мая.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Замесва се меко и еластично тесто.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Слага се в намазнена купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса за 1 час.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Втасалото тесто се разделя на 12 топки. Oт всяка се оформят фитили с дължина 30 см.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Завързват се на възел, като двата края на фитила се прехлупват, единият край се промушва в средата от горната страна, а другият от долната и с ръце се притискат към тестото, така че да не остава дупка в средата.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

В тенджера се кипва водата заедно със содата. Всеки „възел“ се вари по 30 секунди, като се обръща.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Бланшираните възли се поставят върху скара, предварително намазана със зехтин, да се отцедят.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

После се прехвърлят в тава, покрита с хартия за печене и се поръсват с царевичния грис. Намазват се с млякото и се поръсват със сусам. Пекат се 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.

9
icon

Добър апетит!