за скаридите:
Пастата се сварява в подсолена вода и се отцежда (около 200 мл от водата се запазват).
Лукът, морковът и чушката се режат на кубчета, а чесънът се накълцва. Зеленчуците се запържват в сгорещения зехтин, докато омекнат.
Прибавят се доматеният концентрат, накълцаните каперси и разполовените маслини. Наливат се и 200 мл вода от варенето на пастата.
Готви се около 15 минути и се слагат отцедените талиатели. Разбърква се и след 1–2 минути съдът се дърпа от огъня.
Скаридите се почистват от главите, черупките и вената, и се измиват.
В купа се смесват червеният пипер, брашното, сухият чесън, ригана, сол и черен пипер на вкус.
Скаридите се овалват в тази смес. Потапят се в студена вода за много кратко и се овалват в галетата. Готвят се във фритюрник.
Готовото ястие се сервира с наситнения магданоз, малко зехтин и скаридите.