Loader
0%

Тъмен шоколадов чийзкейк

ff

Необходими продукти

 

за блата:

  • 250 г шоколадови бисквитки
  • 4 с. л. краве масло

 

за крема:

  • 500 г сирене „Маскарпоне”
  • 160 г кафява захар „Мусковадо”
  • 230 г заквасена сметана
  • 270 г черен шоколад (75% какао)
  • 4 яйца
  • 2 с. л. какао
  • 1 щипка сол
recipe-icon
Ястие от бисквити, "Маскарпоне", черен шоколад
recipe-icon
Време 1 час и 20 мин. (и време за охлаждане)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 12
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Бисквитите се начупват. Смесват се с разтопеното масло и се изсипват във форма за торта (26 см диаметър), на дъното на която има пергаментова хартия. Притиска се добре с лъжица. Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 10 минути, след това се охлажда.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Шоколадът се начупва и се разтопява на водна баня.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Маскарпонето и захарта се разбиват на пухкав крем. Прибавят се какаото, солта и яйцата, едно по едно, като не трябва да се бие много, за да няма въздух в крема. Накрая се слагат заквасената сметана и леко охладения шоколад.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Кремът се изсипва върху бисквитения блат.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Чийзкейкът се пече на водна баня в загрята на 160 градуса фурна, без вентилатор, за около 45 минути, след това се оставя в изключена фурна без да се изважда за още 15 минути. Това се прави, за да не се напука кейкът.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Когато се извади, се охлажда поне за 4 часа в хладилник. След това се нарязва и се поднася.

6
icon

Добър апетит!