за заливката:
Телешкият език се сварява за около 3 часа, заедно с дафиновите листа, бахара и зърната черен пипер.
Обелва се, докато е още топъл и се нарязва на кубчета.
Картофите се обелват, режат се на шайби, бланшират се във вряща подсолена вода и се шокират в леденостудена. Морковите и целината се обелват и се нарязват на кубчета. Зеленият фасул се почиства и се нарязва. Зеленчуците се бланшират във вряща подсолена вода и се шокират с леденостудена. Към тях се прибавя размразеният грах и се овкусява със сол и черен пипер.
Заливката се приготвя като 1/3 от изварата се пюрира в блендер с малко от бульона от варенето на езика, жълтъците, наситнената мащерка, индийско орехче и горчицата, и се овкусява със сол и черен пипер.
Половината от езика се слага на дъното на намазана със зехтин тава. Отгоре се разпределя половината от зеленчуковата смес, подреждат се половината картофи и се покрива с половината от останалата извара.
След това отново се редят език, смес от зеленчуци, картофи и извара.
Накрая се сипва заливката и ястието се пече в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 30 минути.
Съвет: Времето за варене на езика зависи от размера му. Може да проверите дали е готов, като го прободете с малко ножче – ако изтича бистър сок, това означава, че езикът е добре сварен. Ако сокът, който изтича е мътен и/или розов – значи е нужно още време за варене.