Loader
0%

Телешки език със зеленчуци на фурна

ff

Необходими продукти

  • 1 телешки език (800 г)
  • 2 дафинови листа
  • 3–4 зърна бахар
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 400 г извара
  • 200 г замразен грах
  • 100 г моркови
  • 100 г глава целина
  • 100 г пресен зелен фасул
  • 600 г картофи
  • сол и черен пипер на вкус
  • зехтин за намазване

за заливката:

  • 1 с. л. дижонска горчица
  • 2 стръка мащерка
  • 2 жълтъка
  • 1 щипка индийско орехче
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от телешки език, извара и картофи
recipe-icon
Време 4 часа
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 8
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Телешкият език се сварява за около 3 часа, заедно с дафиновите листа, бахара и зърната черен пипер.
Обелва се, докато е още топъл и се нарязва на кубчета.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Картофите се обелват, режат се на шайби, бланшират се във вряща подсолена вода и се шокират в леденостудена. Морковите и целината се обелват и се нарязват на кубчета. Зеленият фасул се почиства и се нарязва. Зеленчуците се бланшират във вряща подсолена вода и се шокират с леденостудена. Към тях се прибавя размразеният грах и се овкусява със сол и черен пипер.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Заливката се приготвя като 1/3 от изварата се пюрира в блендер с малко от бульона от варенето на езика, жълтъците, наситнената мащерка, индийско орехче и горчицата, и се овкусява със сол и черен пипер.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Половината от езика се слага на дъното на намазана със зехтин тава. Отгоре се разпределя половината от зеленчуковата смес, подреждат се половината картофи и се покрива с половината от останалата извара.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

След това отново се редят език, смес от зеленчуци, картофи и извара.
Накрая се сипва заливката и ястието се пече в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 30 минути.

5
}

Стъпка 6

Съвет: Времето за варене на езика зависи от размера му. Може да проверите дали е готов, като го прободете с малко ножче – ако изтича бистър сок, това означава, че езикът е добре сварен. Ако сокът, който изтича е мътен и/или розов – значи е нужно още време за варене.

6
icon

Добър апетит!