Loader
0%

Тигров кейк

ff

Необходими продукти

  • 125 г краве масло
  • 6 яйца (размер L)
  • 350 г брашно
  • 250 г захар
  • 800 г тиква, сорт „Цигулка“ (необелена)
  • 1 ванилия
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • 230 мл прясно мляко
  • 100 г черен шоколад (80%)
  • 1/2 ч. л. канела
recipe-icon
Ястие от яйца, тиква, шоколад
recipe-icon
Време 1 час и 40 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 12
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Тиквата се обелва и се нарязва на малки кубчета. Поръсва се с 50 г от захарта и се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути, докато омекне. Изважда се от фурната и се пюрира.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Шоколадът се разтопява в микровълнова фурна. Яйцата със захарта се разбиват с миксер, докато побелеят (около 10 минути).

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Добавя се омекналото на стайна температура масло и отново се разбива. Сипват се бакпулверът, ванилията и брашното. Разбива се с миксер и се наливат 150 мл от млякото. Разбърква се със силиконова шпатула.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Тестото се разделя на две равни части. В едната се слага разтопеният шоколад, а към другата се добавят смесеното с канелата тиквено пюре. Към шоколадовата смес се сипва останалото мляко.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Във форма терин се слага намокрена пергаментова хартия. С големи лъжици се взима от двете теста и последователно се изсипват във формата, за да се образува тигрова шарка.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Кейкът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 50 минути. Охлажда се леко и се изважда от формата. Хартията се отстранява и кейкът се поставя върху решетка, да се охлади добре. Нарязва се и се сервира.

6
icon

Добър апетит!