Loader
0%

Топла салата „Ница“ със сьомга

ff

Необходими продукти

  • 800 г филе от сьомга (без кожа)
  • 400 г замразен зелен фасул
  • 400 г картофи
  • 200 г чери домати
  • 4 яйца
  • 2 глави лук шалот
  • 100 г маслини „Каламата“ (без костилки)
  • 30 г каперси
  • 3 филета от аншоа
  • 50 мл зехтин (+ за намазване)
  • сол и черен пипер на вкус

За соса

  • 2 стръка босилек
  • 1 скилидка чесън
  • 80 мл зехтин
  • 40 мл бял винен оцет
  • сол на вкус
recipe-icon
Ястие от филе от сьомга
recipe-icon
Време час и 40 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Картофите се сваряват, охлаждат се много добре и се белят. Зеленият фасул се бланшира във вряща подсолена вода, шокира се в ледено студена и се отцежда. Чери доматите се режат надве по дължина, маслините се разполовяват, каперсите и аншоата се накълцват, а лукът се реже на полумесеци.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

В зехтина се запържва първо лукът, докато омекне.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Добавят се зеленият боб, доматите, маслините, аншоата и каперсите. Разбъркват се и се пържат за кратко.
Съдът се дърпа от огъня и зеленчуците се подправят със сол и черен пипер.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Четири форми за брюле се намазват със зехтин.
Във всяка се чуква по 1 яйце (жълтъкът не трябва да се разкъсва). Подправят се със сол. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор), докато белтъкът побелее, а жълтъкът е все още рохък – 12 минути.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Картофите се обелват и се режат на дебели шайби. Мажат се със зехтин, овкусяват се със сол и се готвят на грил до златисто.
Рибата се реже на четири парчета, маже се със зехтин, посолява се и се готви на грил, докато стане златиста.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Чесънът за соса се смила в блендер с босилека, зехтина, оцета и сол на вкус.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Рибата се поднася върху канапе от картофи и запържените зеленчуци, като се гарнира със сос и печено яйце.

7
icon

Добър апетит!