Loader
0%

Торта „Опера“

ff

Необходими продукти

 

за блата:

  • 6 яйца
  • 6 белтъка
  • 230 г белени бадеми
  • 250 г захар
  • 70 г брашно
  • 50 г краве масло

 

за сиропа:

  • 100 г захар
  • 2 с. л. инстантно кафе

 

за масления крем:

  • 2 с. л. инстантно кафе
  • 100 г захар
  • 1 ванилия
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 200 г краве масло (със стайна температура)

 

за ганаша:

  • 240 г шоколадов кувертюр
  • 150 мл животинска сметана
  • 40 г краве масло
  • 50 мл бърбън

 

за глазурата:

  • 150 г черен шоколад (85%)
  • 125 г краве масло
recipe-icon
Ястие от яйца, захар, бадеми
recipe-icon
Време 1 час и 30 мин. (и време за охлаждане)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 12
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Яйцата се разбиват много добре с 220 г захар, докато побелеят.

1
}

Стъпка 2

Бадемите се смилат, смесват се с брашното и се разбъркват с разбитите яйца.

2
}

Стъпка 3

Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и постепенно се разбъркват с яйчената смес. Налива се и разтопеното, но не горещо масло. Разбърква се.

3
}

Стъпка 4

Сместа се разпределя в 3 форми за печене с подвижно дъно (с диаметър 26 см), застлани с пергаментова хартия. Блатовете се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор – за 7 минути всеки. Охлаждат се.

4
}

Стъпка 5

Кафето за крема се разтваря в 2 с. л. вода.

5
}

Стъпка 6

Захарта се сипва в касерола, заедно с 50 мл вода. Кипва се и се вари, докато се получи гъст сироп (като за меренг, около 120 градуса).

6
}

Стъпка 7

Яйцето и жълтъкът се разбиват. При постоянно разбиване се налива сиропът, а след това, отново при постоянно разбиване, на няколко пъти се добавя и маслото. Прибавят се ванилията и разтвореното кафе. Разбърква се и кремът се оставя на хладно, за да стегне.

7
}

Стъпка 8

Сметаната за ганаша се загрява на котлона и се налива към кувертюра и маслото. Разбърква се, до получаване на кадифена, хомогенна смес. Налива се бърбънът и отново се разбърква. Сместа се оставя да се охлади, като от време на време се разбърква.

8
}

Стъпка 9

Захарта и кафето за сиропа се разтварят в 150 мл гореща вода.

9
}

Стъпка 10

Във форма за печене с подвижно дъно (с диаметър 26 см) се поставя един блат, сиропира се и се намазва добре с масления крем. Слага се вторият блат, сиропира се и се намазва се ганаша. Поставя се третият блат и също се сиропира. Охлажда се много добре.

10
}

Стъпка 11

Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня. Тортата се изважда от формата и се залива с шоколадовата глазура. Оставя се да се охлади поне за 4 часа. Нарязва се и се сервира.

11
}

Стъпка 12

Съвет: За да завършите напълно тортата, с разтопен бял шоколад напишете думата „ОПЕРА“.

12
icon

Добър апетит!