за масленото тесто:
за бешамела:
за плънката:
За тестото в блендер се смесват студеното масло, брашното и солта. Смилат се закратко, наливат се около 3 с. л. студена вода за спойка.
Тестото се оформя на топка, покрива се с фолио за свежо съхланение и се оставя в хладилник.
Маслото за бешамела се загрява и в него се запържва брашното, докато стане златисто. Налива се млякото, бърка се енергично, докато се превърне в гъст сос. Подправя се със сол, черен пипер и по желание с индийско орехче, след това се охлажда.
Пастата се сварява в 5 л подсолена вода, докато стане ал денте.
Празът се почиства и се наситнява, а морковът се настъргва на едро ренде. Зеленчуците се запържват в зехтина и щом омекнат, се добавя и наситненият бекон. Накрая се слага и грахът, запържва се закратко. Към сместа се слага добре отцедената паста, разбърква се и се овкусява със сол и черен пипер. Прехвърля се в голяма тава, полива се с останалия зехтин, разбърква се и се оставя да се охлади.
Тестото се разточва на тънка кора и с помощта на форма за торта с махащо се дъно (диаметър 24 см) от него се изрязва кръг и стени. След това дъното и стените на формата се покриват с парчета хартия за печене. Стените е добре да са намазнени, за да се залепи хартията. Изрязаното тесто се поставя във формата, като се притиска.
Върху основата се настъргва половината кашкавал, след това се слага част от студения бешамелов сос, следва част от пастата и така се редуват (без кашкавала) докато не свършат продуктите. Завършва се с паста, поръсва се с останалия кашкавал и се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути. След това се охлажда леко и се изважда от формата.
Съвет: Ако искате да не е препечена пастата отгоре, след първите 20 минути печене, поставете алуминиево фолио, но не плътно, за да не се залепи кашкавалът.