Loader
0%

Торта от паста

ff

Необходими продукти

 

за масленото тесто:

  • 250 г брашно
  • 125 г краве масло
  • сол на вкус

 

за бешамела:

  • 40 г краве масло
  • 60 г брашно
  • 800 мл прясно мляко
  • сол и черен пипер на вкус
  • индийско орехче на вкус

 

за плънката:

  • 500 г талиатели с яйца
  • 2 стръка праз
  • 1 морков
  • 150 г пушен бекон
  • 250 г замразен грах
  • 200 г кашкавал
  • 5 с. л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от брашно, талиатели
recipe-icon
Време 2 часа
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 6
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

За тестото в блендер се смесват студеното масло, брашното и солта. Смилат се закратко, наливат се около 3 с. л. студена вода за спойка.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Тестото се оформя на топка, покрива се с фолио за свежо съхланение и се оставя в хладилник.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Маслото за бешамела се загрява и в него се запържва брашното, докато стане златисто. Налива се млякото, бърка се енергично, докато се превърне в гъст сос. Подправя се със сол, черен пипер и по желание с индийско орехче, след това се охлажда.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Пастата се сварява в 5 л подсолена вода, докато стане ал денте.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Празът се почиства и се наситнява, а морковът се настъргва на едро ренде. Зеленчуците се запържват в зехтина и щом омекнат, се добавя и наситненият бекон. Накрая се слага и грахът, запържва се закратко. Към сместа се слага добре отцедената паста, разбърква се и се овкусява със сол и черен пипер. Прехвърля се в голяма тава, полива се с останалия зехтин, разбърква се и се оставя да се охлади.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Тестото се разточва на тънка кора и с помощта на форма за торта с махащо се дъно (диаметър 24 см) от него се изрязва кръг и стени. След това дъното и стените на формата се покриват с парчета хартия за печене. Стените е добре да са намазнени, за да се залепи хартията. Изрязаното тесто се поставя във формата, като се притиска.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Върху основата се настъргва половината кашкавал, след това се слага част от студения бешамелов сос, следва част от пастата и така се редуват (без кашкавала) докато не свършат продуктите. Завършва се с паста, поръсва се с останалия кашкавал и се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути. След това се охлажда леко и се изважда от формата.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Съвет: Ако искате да не е препечена пастата отгоре, след първите 20 минути печене, поставете алуминиево фолио, но не плътно, за да не се залепи кашкавалът.

8
icon

Добър апетит!