Торта „Пиня Колада” — Фантастико
Loader
100%

Торта „Пиня Колада”

ff

Необходими продукти

 

за блата:

  • 400 г брашно
  • 2 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сол
  • 400 г светла кафява захар
  • 250 г краве масло (на стайна температура)
  • 400 мл прясно мляко
  • 5 яйца
  • 2 ванилии

 

 

за ананасовата плънка:

  • 1 консерва ананас на кубчета (800 г)
  • 200 г захар
  • сокът от 1 лимон

 

за крема:

  • 3 белтъка
  • 50 мл вода
  • 200 г захар
  • 300 г краве масло (на стайна температура)
  • 150 мл кокосово мляко
  • 150 мл тъмен ром
  • 100 г кокосови стърготини
recipe-icon
Ястие от консерва ананас, светла кафява захар и краве масло
recipe-icon
Време 2 ч. + охлаждане
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 12
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Брашното се смесва със содата, бакпулвера, солта и ванилиите. Добавят се кафявата захар, 300 мл от млякото и маслото, и се разбърква с миксер до хомогенизиране. Сипват се и разбитите с останалото мляко яйца и отново се разбърква.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Сместа се изсипва в кръгла силиконова форма и се пече 1 час и 20 минути на 160 градуса. Охлажда се и се реже на 3 блата.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Плънката се приготвя като захарта се смесва с ананаса (заедно със сока от консервата) и лимоновия сок, готви се на слаб огън, до получаване на сладко и се охлажда.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

От захарта и водата за крема се приготвя захарен сироп. Налива се на тънка струйка към разбитите белтъци, при непрекъснато бъркане. Охлажда се леко и постепенно се добавят маслото и кокосовото мляко.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Блатовете се сиропират с рома. Върху първия блат се слага половината ананасова плънка и отгоре се разпределя 1/3 от крема, следва вторият блат и върху него – останалата ананасова плънка и крем.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Завършва се с третия блат, намазва се с останалия крем и се зафилва.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Готовата торта се поръсва със запечените на сух тиган кокосови стърготини и се оставя в хладилник за 4 часа.

Съвет: Ако нямате силиконова форма, може да използвате форма за печене с подвижно дъно и хартия, намазана с масло и поръсена с брашно. Вместо ром може да използвате захарен сироп с есенция ром.

7
icon

Добър апетит!