Loader
0%

Варварски хляб

ff

Необходими продукти

  • 500 г брашно
  • 1 пакетче суха мая (7 г)
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • сусам за поръсване

 

за глазурата:

  • 180 мл вода
  • 1 ч. л. сода
  • 1 ч. л. брашно
recipe-icon
Ястие от брашно, сусам
recipe-icon
Време 45 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 2 хляба
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Маята се разбърква със 125 мл топла вода и захарта. Оставя се да шупне. Брашното се смесва със солта и бакпулвера. Наливат се шупналата мая и 200 мл топла вода.

1
}

Стъпка 2

Замесва се меко, леко лепкаво тесто. Разделя се на 2 части, които се поставят в тави, поръсени с брашно. Покриват се, за да не хващат кора и се оставят да втасат.

2
}

Стъпка 3

След това тестените топки се изтъняват с ръце, така че да се получат правоъгълни парчета тесто. Оставят се да втасат, като се покриват.

3
}

Стъпка 4

Водата, брашното и содата се загряват на котлона, докато сместа кипне. Охлажда се.

4
}

Стъпка 5

Върху тестото с пръсти се правят декоративни ивици (бразди ). Оставя се да почине за 15 минути. Маже се с глазурата, поръсва се със сусам и хлябът се пече 10–12 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

5
icon

Добър апетит!