Loader
0%

Вегетарианска „паста“ с гъбени кюфтета

ff

Необходими продукти

  • 3 големи зелени тиквички (цукини)
  • 3 бр. калифорнийски чушки (жълта, зелена и червена)
  • 2 стръка босилек

За соса

  • 150 г чери домати
  • 60 г сушени домати
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 3 стръка пресен босилек
  • 70 мл зехтин „Екстра върджин”
  • 2 с. л. лимонов сок
  • сол на вкус

За кюфтетата

  • 1 кг печурки
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 ч. л. бял тахан
  • 2 ч. л. риган
  • 100 г орехи
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с. л. тъмен соев сос
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от тиквички
recipe-icon
Време 60 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Сушените домати за соса се накисват в топла вода за 30 минути, отцеждат се и се нарязват. В блендер се смилат чесънът, лукът, чери доматите, сушените домати, лимоновият сок, босилекът, зехтинът и солта. Наливат се около 50 мл студена вода, отново се смила и сосът се оставя настрана.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Печурките за кюфтетата се белят, нарязват се на четири и се слагат в тава, с пергаментова хартия на дъното. Поливат се със зехтин, подправят се със сол и черен пипер и се пекат 30 минути в загрята на 220 градуса фурна.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

След това се смилат с тахана, соевия сос, орехите, чесъна, ригана и сол на вкус. От сместа се оформят малки кюфтенца. Ако сместа за кюфтетата е прекалено лепкава, се добавят още орехи. По желание Готовите кюфтенца може да се овалят в смлени орехи.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Тиквичките се нарязват на тънки ленти с белачка, а след това на ивички, като спагети. Бланшират се за 5-10 секунди в кипяща подсолена вода, охлаждат се в купа със студена вода и лед и се отцеждат. Чушките се нарязват на кубчета.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Тиквичките се разпределят в чинии и се поливат с доматения сос. Слагат се кюфтетата и нарязаните чушки и се украсява с листенца босилек. По желание се полива със зехтин.

5
icon

Добър апетит!