Сушените домати за соса се накисват в топла вода за 30 минути, отцеждат се и се нарязват. В блендер се смилат чесънът, лукът, чери доматите, сушените домати, лимоновият сок, босилекът, зехтинът и солта. Наливат се около 50 мл студена вода, отново се смила и сосът се оставя настрана.
Печурките за кюфтетата се белят, нарязват се на четири и се слагат в тава, с пергаментова хартия на дъното. Поливат се със зехтин, подправят се със сол и черен пипер и се пекат 30 минути в загрята на 220 градуса фурна.
След това се смилат с тахана, соевия сос, орехите, чесъна, ригана и сол на вкус. От сместа се оформят малки кюфтенца. Ако сместа за кюфтетата е прекалено лепкава, се добавят още орехи. По желание Готовите кюфтенца може да се овалят в смлени орехи.
Тиквичките се нарязват на тънки ленти с белачка, а след това на ивички, като спагети. Бланшират се за 5-10 секунди в кипяща подсолена вода, охлаждат се в купа със студена вода и лед и се отцеждат. Чушките се нарязват на кубчета.
Тиквичките се разпределят в чинии и се поливат с доматения сос. Слагат се кюфтетата и нарязаните чушки и се украсява с листенца босилек. По желание се полива със зехтин.