за кекса:
за крема:
за глазурата:
Орехите се накълцват и се смесват с брашното, кафявата захар, бакпулвера, индийското орехче и канелата.
Яйцата се разбиват с олиото. Добавя се смесеното със содата кисело мляко и се разбърква.
Сухите и течните съставки се смесват. Прибавя се обелената и нарязана на кубчета ябълка.
Кремът се приготвя като крем сиренето се разбива с яйцето, захарта, брашното, ванилията и маслото.
Форма за торта с дупка в средата се намазва с масло, в нея се сипва половината от кексовото тесто. Отгоре се разпределя сместа с крем сирене и се покрива с останалото кексово тесто.
Кексът се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се за кратко, изважда се от формата върху решетка и се оставя да се охлади много добре.
Захарта за глазурата се карамелизира. Добавя се сметаната и сместа се оставя на котлона, докато карамелът се разтвори и сосът се сгъсти. След това съдът се дърпа от котлона, добавя се маслото и се разбърква. Глазурата се охлажа и кексът се залива с нея.
Съвет: По желание към готовия карамелен сос добавете 1–2 щипки сол.