Loader
0%

Ябълков кекс с крем и глазура

ff

Необходими продукти

за кекса:

  • 60 г печени орехи
  • 350 г брашно
  • 170 г светла кафява захар
  • 1 бакпулвер
  • 2 щипки индийско орехче
  • 1 ч. л. канела
  • 1 голяма червена ябълка
  • 3 яйца
  • 100 мл олио
  • 140 г кисело мляко
  • 1/4 ч. л. сода
  • краве масло за намазване

 

за крема:

  • 175 г крем сирене
  • 1 яйце
  • 100 г захар
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ванилия
  • 60 г краве масло на стайна температура

 

за глазурата:

  • 60 г захар
  • 100 мл животинска сметана
  • 60 г студено краве масло
recipe-icon
Ястие от печени орехи
recipe-icon
Време 60 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 12
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Орехите се накълцват и се смесват с брашното, кафявата захар, бакпулвера, индийското орехче и канелата.
Яйцата се разбиват с олиото. Добавя се смесеното със содата кисело мляко и се разбърква.

1
}

Стъпка 2

Сухите и течните съставки се смесват. Прибавя се обелената и нарязана на кубчета ябълка.

2
}

Стъпка 3

Кремът се приготвя като крем сиренето се разбива с яйцето, захарта, брашното, ванилията и маслото.

3
}

Стъпка 4

Форма за торта с дупка в средата се намазва с масло, в нея се сипва половината от кексовото тесто. Отгоре се разпределя сместа с крем сирене и се покрива с останалото кексово тесто.

4
}

Стъпка 5

Кексът се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се за кратко, изважда се от формата върху решетка и се оставя да се охлади много добре.

5
}

Стъпка 6

Захарта за глазурата се карамелизира. Добавя се сметаната и сместа се оставя на котлона, докато карамелът се разтвори и сосът се сгъсти. След това съдът се дърпа от котлона, добавя се маслото и се разбърква. Глазурата се охлажа и кексът се залива с нея.

6
}

Стъпка 7

Съвет: По желание към готовия карамелен сос добавете 1–2 щипки сол.

7
icon

Добър апетит!