Loader
0%

Заешко с ориз

ff

Необходими продукти

  • 1 заек
  • 600 г ориз „Басмати“
  • 1 дафинов лист
  • 1 щипка канела
  • 100 г краве масло
  • 2 глави лук
  • 2 стръка мента
  • 1 щипка куркума
  • сол на вкус

за маринатата:

  • 250 г кисело мляко
  • 2 скилидки чесън
  • 20 г пресен джинджифил
  • 1 карамфилче
  • 5 шушулки кардамон
  • 1 с. л. сухо чили
  • 2 ч. л. куркума
  • 2 стръка мента
  • сокът от 1 лимон
  • сол на вкус
recipe-icon
Ястие от заек и ориз „Басмати“
recipe-icon
Време 1 ч. и 30 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 8
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Кардамонът се стрива в хаванче и се смесва с карамфила, чилито, куркумата, накълцаната мента, стрития на паста чесън, настъргания джинджифил, млякото и лимоновия сок. Посолява се и се разбърква.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Месото се реже на парчета и се залива с млякото. Оставя се да се маринова за минимум 40 минути.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Оризът се измива, накисва се за 30 минути във вода, след което се отцежда. Лукът се реже на полумесеци и се карамелизира в 1/3 от маслото.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

В тенджера се сипва оризът и се добавят дафиновият лист, канелата и куркумата. Налива се вода, колкото да го покрие, и се вари до полуготовност – около 10 минути.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Месото се подрежда в чугунен съд, отгоре се разпределя част от ориза и се посолява. Сипват се лукът и наситнената мента. Покрива се с останалия ориз, посолява се, слагат се няколко парченца масло и се похлупва.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Ястието се готви 45 минути в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор).

6
icon

Добър апетит!