В дълбок съд се загряват 700 мл вода, заедно с млякото, маслото, сол и черен пипер. Когато сместа кипне, се добавя царевичният грис, бърка се енергично, за да не се получат бучки. Когато сместа стане с консистенция на гъста каша, съдът се дърпа от котлона.
Прибавят се рикотата и накъсаната моцарела, както и половината от настъргания пармезан.
Сместа се изсипва в намазана с масло тава. Поръсва се с останалия настърган пармезан и се пече около 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.
Чесънът за соса се накълцва и се запържва в зехтина за десетина секунди. Наливат се доматите, овкусява се със сол и захар и се готви 10 минути на умерен огън. Готовият качамак се изважда от фурната, охлажда се, нарязва се и се сервира със соса.