Loader
0%

Запечен качамак със сирена

ff

Необходими продукти

  • 300 г царевичен грис за качамак
  • 250 мл прясно мляко
  • 50 г краве масло (+ за намазване)
  • 200 г сирене „Рикота“
  • 125 г биволска „Моцарела“
  • 100 г сирене „Пармезан“
  • сол и черен пипер на вкус

За соса

  • 400 г пасирани домати (от консерва)
  • 2 скилидки чесън
  • 20 мл зехтин
  • 1 ч. л. захар
  • сол на вкус
recipe-icon
Ястие от царевичен грис за качамак
recipe-icon
Време 60 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 8
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

В дълбок съд се загряват 700 мл вода, заедно с млякото, маслото, сол и черен пипер. Когато сместа кипне, се добавя царевичният грис, бърка се енергично, за да не се получат бучки. Когато сместа стане с консистенция на гъста каша, съдът се дърпа от котлона.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Прибавят се рикотата и накъсаната моцарела, както и половината от настъргания пармезан.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Сместа се изсипва в намазана с масло тава. Поръсва се с останалия настърган пармезан и се пече около 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Чесънът за соса се накълцва и се запържва в зехтина за десетина секунди. Наливат се доматите, овкусява се със сол и захар и се готви 10 минути на умерен огън. Готовият качамак се изважда от фурната, охлажда се, нарязва се и се сервира със соса.

4
icon

Добър апетит!