Loader
0%

Зеленчуков терин със сирена

ff

Необходими продукти

  • 400 г краве сирене
  • 400 г крем сирене
  • 2 патладжана
  • 1 тиквичка
  • 2–3 червени чушки
  • 1–2 зелени чушки
  • 1 домат
  • 1 зелена люта чушка
  • 2 скилидки чесън
  • 1/4 връзка копър
  • 1/4 връзка магданоз
  • 1 ч. л. риган
  • сол на вкус

За дресинга

  • 150 мл зехтин „Екстра върджин“
  • 50 мл бял балсамов оцет
  • 1/2 връзка копър
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 1 с. л. мед
  • сол на вкус
recipe-icon
Ястие от сирене и зеленчуци
recipe-icon
Време 45 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 8
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Чесънът за дресинга се стрива на паста с малко сол и се разбърква с горчицата и меда. Налива се оцетът, разбърква се, а след това на тънка струйка и при постоянно бъркане се сипва зехтинът. Накрая се добавят и наситнените копър и магданоз.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Патладжаните се белят и се режат на тънки филии по дължина. Осоляват се и се оставят да престоят 20 минути, за да си пуснат горчивата вода. След това се измиват и се подсушават.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Тиквичката се реже на тънко по дължина. Чушките се почистват от семките и се режат на четири по дължина. Доматът се режат на шайби. Тиквичката, патладжанът и червените чушки се намазват с част от дресинга и се изпичат на грил тиган.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Кравето сирене се настъргва и се разбърква с крем сиренето.
Лютата чушка, копърът и магданозът се наситняват и заедно с ригана се разбъркват в сирената. Прибавя се и стритият на паста чесън.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Патладжаните се подреждат в облечена с фолио за свежо съхранение форма за печене „терин“. Краищата на фолиото и на патладжаните трябва да висят, за да покрият терина отгоре. Слага се част от сирената, после ред зелени чушки, сирена, домати, сирена, тиквички, сирена, червени чушки и накрая – отново сирена.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Краищата на патладжаните се прегъват навътре. Покрива се с фолиото и се притиска леко. Прибира се в хладилник за 2–3 часа. Поднася се с останалия дресинг.

6
icon

Добър апетит!