Facebook Pixel
Loader
0%

Зелник с праз

ff

Необходими продукти

  • 1 кг брашно (+ за разточване)
  • 300 г кисело зеле
  • 200 г булгур
  • 400 мл зелев сок
  • 150 мл олио
  • 8 стръка праз
  • 2 с. л. винен оцет
  • 1 ч. л. сух джоджен
  • 1 ч. л. червен пипер
  • сол на вкус
recipe-icon
Време 2 часа
recipe-icon
Трудност Начинаещи
recipe-icon
Порции 8 порции
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Брашното се разбърква с щипка сол, наливат се оцетът и вода, колкото поеме (около 500 мл).
Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине за 30
минути.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Празът и зелето се нарязват наситно и се запържват в 30 мл олио.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Прибавя се булгурът и се наливат зелевият сок и 400 мл вода. Подправя се с червения пипер и
джоджена. Готви се, докато булгурът поеме течността.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Тестото се разделя на две по големи и пет по-малки топки. Върху набрашнен плот се разточва
една по-дебела кора и се слага в намазана с олио тава. Запича се за 7–10 минути в загрята на
200 градуса фурна с вентилатор.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Разточват се и петте тънки кори и последователно се изпичат в тава на същата температура за
7–10 минути. Тънките кори се натрошават и се смесват с плънката. Налива се и 100 мл олио и се
разбърква.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Плънката се разпределя върху дебелата кора в тавата. Покрива се с втората дебела кора.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Зелникът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 20 минути.
Намазва се с олио и се покрива с кърпа за десетина минути.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

След това се нарязва и се сервира.

8
icon

Добър апетит!