Брашното се разбърква с щипка сол, наливат се оцетът и вода, колкото поеме (около 500 мл).
Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине за 30
минути.
Празът и зелето се нарязват наситно и се запържват в 30 мл олио.
Прибавя се булгурът и се наливат зелевият сок и 400 мл вода. Подправя се с червения пипер и
джоджена. Готви се, докато булгурът поеме течността.
Тестото се разделя на две по големи и пет по-малки топки. Върху набрашнен плот се разточва
една по-дебела кора и се слага в намазана с олио тава. Запича се за 7–10 минути в загрята на
200 градуса фурна с вентилатор.
Разточват се и петте тънки кори и последователно се изпичат в тава на същата температура за
7–10 минути. Тънките кори се натрошават и се смесват с плънката. Налива се и 100 мл олио и се
разбърква.
Плънката се разпределя върху дебелата кора в тавата. Покрива се с втората дебела кора.
Зелникът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 20 минути.
Намазва се с олио и се покрива с кърпа за десетина минути.
След това се нарязва и се сервира.